Τα φυτά, το χώμα και ο ήλιος έχουν ιδιαίτερα έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ τους με αποτέλεσμα να γεννιούνται εκατοντάδες γηγενείς και ξένες ποικιλίες φύλλων και καρπών στην Ελλάδα, τις οποίες και καλλιεργούμε. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι οι εξής

1
ΣABBAΤΙΑΝΟ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το Σαββατιανό είναι μια ποικιλία κρασιού, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με το φαγητό μας, σε όποιο είδος κουζίνας κι αν ανήκει αυτό. Τα αρώματά του είναι χαμηλής έντασης κι έτσι μπορεί να συνοδεύσει πολλά πιάτα, χωρίς να επιβαρύνει τη γεύση τους. Διαθέτει ιδιαίτερα αρώματα κίτρινων εξωτικών φρούτων, όπως ο ανανάς, το μάνγκο και η μπανάνα, αλλά πολλές φορές το συναντάμε και με αρώματα εσπεριδοειδών, φρεσκοκομμένου σανού και γρασιδιού. Το Σαββατιανό βρίσκεται ανάμεσα στις πιο πολυφυτεμένες ποικιλίες των ελληνικών αμπελώνων. Είναι μια ποικιλία αρκετά παραγωγική και ανθεκτική στις ασθένειες. Τόσο η καλή ισορροπία που διαθέτει μεταξύ του αλκοόλ και της οξύτητας, όσο και ο όγκος του, το καθιστούν ως μία από τις καλύτερες ποικιλίες της ελληνικής οινικής παραγωγής. Έχει μείνει γνωστή κατά κύριο λόγο ως ποικιλία ρετσίνας.

2
ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το μοσχάτο Αλεξάνδρειας ονομάζεται αλλιώς μοσχάτο χονδρό.Το μοσχάτο Αλεξάνδρειας δίνει τους οίνους ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνου και ΠΟΠ Λήμνος.Οι οίνοι που φέρουν την ένδειξη Μοσχάτος Λήμνου έχουν γεύση γλυκιά με έντονη αίσθηση ξηρών καρπών και εξωτικών φρούτων, μελιού και σταφυλιού. Οι άλλοι, είναι ξηροί και φέρουν διακριτικά αρώματα τριαντάφυλλου και κίτρινων άγουρων φρούτων, όπως είναι το λεμόνι και το grapefruit. Επιπλέον έχουν στρογγυλή παρουσία στο στόμα και πλούσιο σώμα. Είναι μέτριου αλκοολικού βαθμού και έχει αρκετά υψηλή οξύτητα. Η ωρίμανσή του συμβαίνει σε βαρέλι και με τον τρόπο αυτό δεν οδηγείται σε οξείδωση.

3
ΡΟΔΙΤΗΣ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο Ροδίτης, είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται αρκετά σε πολλά μέρη της Ελλάδας και τα χρώματά του ποικίλουν από λευκό χρώμα μέχρι ροζέ. Η λευκή ποικιλία, είναι κυρίως σταφύλι της Αττικής, το οποίο όμως έχει πλέον εξαπλωθεί σε διάφορες περιοχές. Στη χώρα μας, έχει επικρατήσει ο υποπράσινος κλώνος, καθώς δείχνει να έχει ιδιαίτερα καλή απόδοση όσον αφορά στη βλάστηση. Ο Ροδίτης είναι μία ποικιλία σταφυλιού, που αντέχει στην ξηρασία και μπορεί να καλλιεργηθεί σε ημιορεινά εδάφη. Η αντοχή του σε ασθένειες είναι μέτρια και η διαδικασία του κορφολογήματος και η λίπανση δεν επιτρέπονται, ενώ δεν πρέπει να υπερωριμάζει διότι με τον τρόπο αυτό χάνονται τα απαραίτητα οξέα. Η ποικιλία του Ροδίτη, δίνει λευκά κρασιά εξαιρετικής ποιότητας, άριστης γεύσης και λεπτών αρωμάτων. Τα κρασιά, έχουν ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα, ενώ ο Ροδίτης ως πρώτη ύλη χρησιμοποιείται για την παραγωγή του κρασιού Ρετσίνα.

4
ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Μαλαγουζιά, είναι μια ποικιλία που προέρχεται από την Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα, από την ορεινή Ναυπακτία. Ωριμάζει το καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα το μήνα Αύγουστο, ενώ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Χαρακτηρίζεται μία από τις ανερχόμενες λευκές ποικιλίες κρασιού και δίνει άριστα μονοποικιλιακά κρασιά, ενώ συνδυάζεται εξαιρετικά με ασύρτικο ή sauvignon blanc. Το χρώμα του κρασιού που προκύπτει από τη Μαλαγουζιά είναι απαλό κιτρινοπράσινο, ενώ η μυρωδιά διαθέτει νότες ροδάκινου, πράσινης πιπεριάς, λουλουδιών, αλλά και βασιλικού. Από την ίδια ποικιλία μπορούν να «γεννηθούν» κρασιά διαφορετικών στυλ και φινέτσας, ξηρά, αλλά και γλυκά όψιμου τρύγου γεμάτα ζωντάνια και πολυπλοκότητα. Τη δεκαετία του ’80 ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου και η Ρωξάνη Μάτσα, κατάφεραν να συμβάλουν σημαντικά στη διάσωση της ποικιλίας, η οποία κινδύνευσε να εκλείψει. Ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου, πραγματοποίησε την πρώτη εμφιάλωση Μαλαγουζιάς στο κτήμα Πόρτο Καρράς.

5
MERLOT
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η ποικιλία Merlot, δίνει μαλακά και γεμάτα, βελούδινα κρασιά. Ανήκει στη γαλλική ποικιλία του Bordeaux. Η ποικιλία του σταφυλιού Merlot, έχει κόκκινο χρώμα και είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ποικιλία όταν πρόκειται για έντονους χειμερινούς ή ανοιξιάτικους παγετούς. Τα σταφύλια έχουν λεπτό άρωμα, ενώ περιέχουν πολλά σάκχαρα. Υπόκεινται σε μακρόχρονη παλαίωση και για το λόγο αυτό όταν ανοίγονται δίνουν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο μπουκέτο και έχουν ιδιαίτερα γευστική πυκνότητα. Στην Ελλάδα, το Merlot καλλιεργείται κυρίως για την παραγωγή κρασιού ανωτέρας ποιότητας.

6
CABERNET SAUVIGNON
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η ποικιλία Cabernet Sauvignon, είναι μια γαλλική ποικιλία με ιδιαίτερα πολύπλοκα αρώματα, πλούσιο σώμα και πληθωρική γεύση μακράς διάρκειας.Τα χαρακτηριστικά αυτά, την κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα σε διάφορες άλλες ποικιλίες σταφυλιών.Η μακρόχρονη παλαίωση που συμβαίνει στην ποικιλία CabernetSauvignon, οδηγεί σε ένα πολύπλοκο μπουκέτο.

Follow Us
Αλιβέρι Ευβοίας
Copyright ©2024 Οινοποιείο Νικολάου